Begroting 2024

woordvoering begroting 2024.jpg
Jos Schaafsma.jpg
Door Jos Schaafsma op 15 november 2023 om 23:00

Begroting 2024

Het algemeen bestuur heeft ingestemd met de begroting voor 2024 en daarmee de belastingtarieven voor volgend jaar vastgesteld.

In de begroting zijn de gevolgen van inflatie, hogere energieprijzen, gestegen rentes en stijgende personeelskosten terug te zien. Met de inzet van reserves (6 miljoen euro) worden tariefstijgingen in 2024 gedempt.

De eerste begroting van het nieuwe dagelijks bestuur. ‘Samen leven met water’, het coalitieakkoord, is op geld gezet. En de begroting is sluitend. 

We zijn tevreden met een aantal punten die naar voren komen: De waterveiligheid. Die is goed op orde. En op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid worden stappen gezet. De financiële reserves. Die lijken groot genoeg. We moeten ervoor waken dat ze dat ook blijven om tegenvallers in toekomst op te kunnen blijven vangen.

Maar er zijn aandachtspunten:

De doelstellingen van Kaderrichtlijn Water (KRW). Schoon drinkwater en kwalitatief goed oppervlaktewater. We hebben nog tot 2027. Als de maatregelen die nu begroot zijn ook zijn uitgevoerd, dan zijn we er nog niet. We zien met interesse uit naar de evaluatie die komend jaar gedaan gaat worden en het actieplan dat daarop zal volgen.

De samenwerking binnen Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Waterschappen hebben misschien niet altijd beslissingsbevoegdheid, maar moeten wel invloed uitoefenen. Ik wil het DB  oproepen om actief te blijven lobbyen. Assertief handelen. Klimaatverandering vraagt om extra ruimte voor de waterveiligheid. En het vasthouden van water bij droogte. We zullen met z'n allen, gemeenten, provincies en waterschap, de omslag moeten maken van kampioen water afvoeren, naar kampioen water vasthouden. 

Deze begroting vertaalt zich in belastingtarieven voor 2024 die flink stijgen. Te verklaren vanwege de inflatie. En niet raar als je het vergelijkt met andere waterschappen. Maar toch:

De lastendruk. Die neemt weer toe. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen met hun huishoudbudget. We willen het kwijtscheldingsbeleid handhaven. In onze ogen een groot goed voor deze, vaak kwetsbare, groep van inwoners. Hoe eenvoudiger aan te vragen, hoe beter is ons principe.

Zoals gezegd: De begroting is sluitend. (Uiteraard alleen ingevuld voor 2024.)

Wij willen de komende jaren graag constructief meedenken om ook die jaren goed in te vullen.

Labels: , ,