Kaderrichtlijn Water

woensdag 8 mei krw.jpg
Jos Schaafsma.jpg
Door Jos Schaafsma op 8 mei 2024 om 13:03

Kaderrichtlijn Water

de tussenevaluatie

Er is veel gedaan. We zijn op de goede weg. Het is goed dat Hunze en Aa’s zelf een tussenevaluatie heeft gedaan. Maar hieruit komt duidelijk naar voren dat er zorgen zijn of de doelen voor de chemische stoffen eind 2027 behaald zullen worden. In de commissie werd daarover gezegd dat dit bij alle waterschappen zo is. Dat mag geen reden zijn om het er dan maar bij te laten. De KRW is niet alleen een papieren exercitie.

In 2000 is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) door de EU vastgesteld. Doel: verbeteren van de waterkwaliteit en voorkomen van achteruitgang van de waterkwaliteit. In 2009 werden doelen en  maatregelen vastgesteld, waarna de maatregelen uitgevoerd moesten worden.

In de richtlijn staat dat in 2015 de doelen voor de KRW bereikt moeten zijn. Dat lukte niet. Er is twee keer 6 jaar uitstel gegeven.

Nu moeten dus eind 2027 alle maatregelen uitgevoerd zijn. Tijd voor een tussenevaluatie.

Vanavond werd hierover in het AB gesproken. 

Het is goed dat er een tussenevaluatie ligt. Hier zien we duidelijk: We zijn er nog niet. Nog lang niet. Ondanks alle inspanningen van het waterschap. Daar zijn veel redenen voor te geven. Maar het laat onverlet dat we er in 2027 gewoon niet zijn.

De verleiding is om de discussie aan te gaan over de normen, of hoe andere waterschappen het hebben gedaan, of hoe andere landen er voor staan. Of dat bij dat ene watertype ‘one-out, all-out’ geldt. Of andere discussies in de orde van: De brug stond open, ik had een lekke band.

De KRW is bedoeld om gezond, schoon water te krijgen. Water om te recreëren, water waar drinkwater van gemaakt wordt, water voor de natuur. Maar zeker ook water dat gebruikt wordt om onze voedselgewassen te laten groeien. Schoon water voor mens en natuur.

Dus iedere ‘rood-scorende’ categorie moet ons tot het uiterste drijven om wel te gaan voldoen. In plaats van het ter discussie stellen van de normen.

Politiek.

In het AB werden vooral de politieke verschillen tussen de fractie Natuur Geborgd en BBB helder: 

BBB: “Mensen die zeggen: ‘Ik ben voor de natuur’. En vervolgens zeggen dat die natuur maakbaar is."

"U heeft gelijk; de natuur is niet maakbaar. Maar de natuur is wel kapot te maken. En dat moeten we herstellen."

"Wij hebben de beken rechtgetrokken. Wij hebben heel diep gebieden ontwaterd. Wat we nu aan het doen zijn, is een aantal van dat soort zaken terugdraaien. In goed overleg met de omgeving. In goed overleg met de landbouw. Om te zorgen dat de natuur zich weer kan herstellen. Daar hadden we al heel lang geleden mee moeten beginnen. Dat kunnen we het huidige DB niet verwijten. Wat we zien is dat we nog niet bij het doel aangekomen zijn dat we ons voorgenomen hebben. En daarvan heeft iedereen last. De natuur, de landbouw, de mens die drinkwater uit de Drentse Aa krijgt."

BBB: “Je kunt niet meer doen dan je best. En we doen ons best.”

“Als één van mijn kinderen vanavond heel hard studeert. En morgen ook. En dan examen doet en toch zakt. Dan is hij nog steeds gezakt, hoe hard hij z’n best ook gedaan heeft."

"Ook hier hebben de mensen vanuit de organisatie ontzettend hun best gedaan. We zien daar de resultaten van. Een aantal dingen werken. Maar daarmee kan je niet zeggen: “Ik heb m’n best gedaan, ik ben klaar.” Nee, we hebben een doel opgelegd gekregen, waar we mee ingestemd hebben. En we constateren dat we daar, helaas, nog niet zijn. Dus moeten we alles op alles zetten om daar wel te komen. Of zo dichtbij mogelijk."

Drinkwater

In mijn woordvoering heb ik daar ook de nadruk opgelegd: "De KRW is niet alleen een papieren exercitie. Bijvoorbeeld over het Drentsche Aa-gebied is grote zorg. Daar zijn te hoge concentraties chemische stoffen in het water. Het Drentsche Aa-gebied is niet alleen natuurgebied. Het is ook een belangrijke bron van de drinkwatervoorziening.  Dat zou reden genoeg moeten zijn om alles op alles te zetten om die percentages naar beneden te brengen."

Motie

Naar aanleiding van de tussenevaluatie is er een actieplan opgesteld. Onderdeel daarvan: tijdige uitvoering hermeandering / grondverwerving. 

In dit AB is bij herhaling de zorg uitgesproken dat die verwerving niet opschiet en ons hindert in het realiseren van de noodzakelijke KRW maatregelen. Hierin is in eerste instantie de provincie in ‘the lead’. Reden voor een motie. Die hebben we samen met VVD, GB en Natuur opgesteld en ingediend. Deze motie is mede bedoeld om het DB te ondersteunen bij de processen rond de programma’s landelijk gebied. De motie is overgenomen door het DB. 

Bijlagen

Labels: , , ,